کاهش شنوایی حسی عصبی چیست ؟
1. كاهش شنوايي حسي عصبي چيست؟
گوش به طور مجزا به سه بخش تقسيم مي شود : گوش خارجي ، گوش مياني وگوش داخلي.گوش خارجي شامل لاله گوش و كانال گوش است كه كانال گوش به پردة گوش منتهي مي شود. گوش مياني فضايي است كه در پشت پرده گوش قرار دارد و مملو از هوا مي باشد و درون آن استخوانچه هاي گوش(چكشي،سنداني و ركابي) قرار دارند كه ارتعاش صوتي را منتقل مي کنند.حلزون بخش شنيداري گوش است كه انرژي ارتعاشي را به ايمپالسهاي عصبي تبديل مي كند كه مغز آن را به عنوان صوت تفسير مي کند.هرگاه تغييري در الگوي عمل حلزون ايجاد شود و يا اينكه هرگاه تغييري در عصب شنوايي كه ايمپالسهاي عصبي را از گوش داخلي به مغز منتقل مي كند به وجود آيد منجر به كاهش شنوايي حسي عصبي مي شود.
2. رايج ترین علل كاهش شنوايي حسي عصبي در فركانسهاي بالا چيست؟
افزايش سن و تآثير آن بر روي شنوايي و قرارگيري زياد و طولاني مدت در معرض سر و صداي شديد و بلند شايعترين علل كاهش شنوايي حسي عصبي در فركانسهاي بالا مي باشند.معمولا 15 % افرادي كه درسنين 64ـ 55 سالگي قراردارند ،30% افراد داراي سن بين 74ـ65 سالگي و 40% افراد بالاي 75 سال داراي كاهش شنوايي هستند كه ارتباطات را مختل و متأثر مي سازد.
از آنجا كه اثر كاهش شنوايي ناشي از سر و صدا و سن بر روي فركانسهاي بالا مي باشد و معمولا فركانسهاي ميانه و پايين در حد طبيعي حفظ مي شوند، توانايي كشف و دريافت گفتار در اين افراد خوب است اما تشخيص و تمايز گفتار اين افراد دستخوش تغيير مي شود.
3) چگونه كاهش شنوايي حسي عصبي در گوش بوجود مي آيد؟
احتمالا هم افزايش سن و هم قرارگيري در معرض سر و صدا ابتدا سلولهاي مويي خارجي ارگان كورتي را تخريب مي کند و هنگاميكه كاهش شنوايي به حد شديد مي رسد سلولهاي مويي داخلي نيز تخريب مي گردد.غير از بيماري مينير، اغلب علل كاهش شنوايي حسي عصبي ابتدا قاعدة غشاء بازيلار را تغيير داده و تخريب مي كند در نتيجه شنوايي اصوات با فركانسهاي بالا كاهش مي يابد.هنگامي شنوايي بدتر مي شود كه بيشتر غشاء بازيلار و راس آن نيز تغيير كرده و تخريب شود و در واقع مناطق فركانسي فركانسهاي ميانه و پايين هم تخريب شده است .
4)كاهش شنوايي حسي عصبي فركانسهاي بالا چگونه بر ارتباط فرد تاثير مي گذارد؟
بيماران نمي توانند وجود كاهش شنوايي را درك نمايند لذا از آهسته سخن گفتن ديگران گله نموده و اطرافيان را مقصر مي دانند.گفتار زنان و بچه ها مشكلتر مي شود زيرا محدودة صداي گفتاري آنان نسبت به مردان بيشتر در فركانسهاي بالا است.اكثر بيماران در موقعيتهاي چهره به چهره مثل حضور در مطب خوب عمل مي كنند.اما اثرات كاهش شنوايي فركانسهاي بالا در موقعيتهاي شنيداري نامطلوب مثل محيطهاي داراي سر و صدا ي زمينه اي يا درگروهها و دسته جات و يا موقعي كه فاصلة گوينده زياد باشد، بيشترآشكارمي شود.
5) آياكاهش شنوايي فركانسهاي بالا درمان مي شود؟
اگر فرد مبتلا به شنوايي غير قرينه، وزوز يكطرفه، تغييرات ناگهاني در شنوايي،گيجي و سرگيجه و يا التهاب گوش مياني(اوتيت مياني) شده باشد بايد به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه نمايد.اگر بيمار از مشكلات ارتباطي گله مند است بايد به يك اُديولوژيست مراجعه نمايد تا جهت توسعه و تكامل ارتباط بيمار يك استراتژي مقرون به صرفه و مناسبي تعيين شود به طور نمونه ،اگر بيمار هنگامي كه همسرش از اتاق ديگر با اوصحبت مي كند مشكل دارد و يا اينكه هنگامي كه يك سر و صداي زمينه اي قابل كنترل وجود دارد دچار مشكل مي شود، را مي توان با تغيير رفتار و توصيه هاي مناسبي مشكل را برطرف نمود و نيازي به تنظيم و تجويزسمعك نمي باشد.
اگر فرد در موقعيتهاي ويژه و خاص مثل شنيدن صداي تلويزيون در سطحي كه براي ديگران مناسب است و يا شنيدن از تلفن دچار مشكل است بايد از دستگاههاي كمك شنيداري استفاده نمايد. بنابراين اگر بيمار در موقعيتهاي گوناگون دچار مشكل باشد تجويز سمعك برايش توصيه مي شود.سمعكهاي مدرن از لحاظ زيبايي شناسي خوشآيند و مطلوب و راحت مي باشند و داراي تكنولوژي بهبود شنوايي حتي در حضور سر و صداي زمينه اي مي باشند.
در پایان
آموزش گوش دادن یا توانبخشی شنوایی میتواند به برخی از افراد مبتلا به ناشنوایی یا کم شنوایی کمک کند تا توانایی دریافت و پردازش صدا و درک صحبت کردن را به صورت روانتری دریافت کنند.
دکتر سمعک با داشتن بهترین مشاورین و متخصصان گوش، حلق و بینی و شنوایی سنجی، بهترین خدمات را به تمامی عزیزانی که حس خوب شنیدن را میخواهند ارائه میدهد. اگر شما علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی دکترسمعک هستید؛ با ما تماس بگیرید.
شما برای ارسال نظر باید اول وارد سایت شوید
ورود به سایت